KINDERPODOLOGIE

 

De menselijke voet ( met 28 botjes, aangevuld met banden, spieren, bloedvaten en zenuwen) is een van de meest functionele delen van het lichaam.

Bij de geboorte bestaat het skelet hoofdzakelijk uit kraakbeen, de voet is dus zeer buigzaam. Het eerste jaar van de kindervoet is een van de meest belangrijke in de ontwikkeling van de voet, daarom mag een babyvoet nooit belemmerd worden door te kleine schoentjes, strakke sokjes of strakke babylakentjes.

 

Vanuit een O-stand ( 0-2 jaar) gaan de kinderbenen, via een rechte stand snel over in een x-stand (2-6jaar). Hierna zullen de benen weer overgaan in een rechte stand. Gebeurt dit niet ( of niet snel genoeg), dan kan een behandeling nodig zijn. Rond het 16e levensjaar is het voetskelet compleet en zal dan niet veel meer groeien.

 

Voetklachten bij kinderen

 

Bij kinderen komen over het algemeen niet echt voetklachten voor, dat wil zeggen dat de kinderen dit niet als hinderlijk ervaren, Vaak zijn het de ouders die zich zorgen maken over bijvoorbeeld de stand van de voeten, knieën en het looppatroon. Veel van deze gevallen hoort het tot het normale groeiproces.

Als u twijfelt over de stand van de voeten en of houding van uw kind dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.

 

Meest voorkomende voetklachten bij kinderen:

 

– Vaak struikelen

– Pijn en /of vermoeid gevoel  in de voeten

– Niet lang kunnen of willen lopen

– Overliggende tenen

– Pijn bij het sporten

– Schoenadvies voor kinderen

 

Zo gauw het lopen begint is op blote voeten lopen voor een kind nog steeds de beste optie zodat de voet spieren worden geprikkeld.

Op het moment dat ze echt gaan lopen dienen de schoenen aan de volgende eisen te doen:

– Voldoende lengte  (14mm langer dan de voet)

– Voldoende breedte ( 3mm breder dan de voet)

– Soepele zool ( afwikkeling bevorderen)

– Soepel bovenleder

– Stevig hielstuk

– Zolen

 

Kinderen vanaf 8 jaar kunnen een podologische/podotherapeutische zool krijgen om de voetstand te corrigeren of te compenseren.